North American P-51 Mustang

Mustang te Stave

Deze Mustang werd neergehaald door de Flak. Captain LLoyd M. Hubard kwam hierbij om het leven. Na de oorlog werd een monument opgericht met een propellerblad van de P-51, en werd een straat naar de onfortuinlijke piloot genoemd.

Locatie

Rue Capitaine Hubbard
Stave
België
BE

Mustang bij Adinkerke

Aan de andere kant van de Noordzee maakten vier Britse Mustangpiloten van het 239 Sqn zich op 22 juli klaar om twee "Populars" (foto-verkenningsmissies) te vliegen.

De Mustangs AM239 en AM180 kregen als opdracht over een sluis bij Ieper te vliegen.

Volgens een rapport van de Luftlage werden er zeker twee door Duitse jagers neergehaald. Mogelijks waaren de jachtpiloten van de III./JG 26 hiervoor verantwoordelijk, of de vliegers van de II./JG 2.

Locatie

Debarkestraat
Adinkerke
België
BE

Mustang bij Burkel

Eind 1943 kwam een nieuwe speler op het Europese luchtstrijdtoneel : de North American P-51 Mustang – een eenmotorige jager met een reikwijdte tot bij Berlijn. Het jaar daarvoor had de RAF er enkele squadrons mee uitgerust, maar die hadden een andere, veel zwakkere motor. Pas toen constructeur Packard er een licentieversie van de Rolls Royce Merlin inbouwde, werd het de krachtige jager die nadien zo geroemd werd. Toen Göring deze boven zijn Rijkshoofdstad zag, besefte hij dat de oorlog verloren was.

Locatie

Burkel
Maldegem
België
BE

Mustang te Kalken

Op 6 oktober 1944 kregen twee Mustangs van de 352 Fighter Group te kampen met motorpech. Liever dan het uiterste uit de motor te halen en verder in de problemen te raken, besloten de Amerikaanse piloten een noodlanding in België uit te voeren. Captain Robert Draftz zette zijn machine netjes in de uitgestrekte Kalkense Meersen aan de grond. Leden van de lokale weerstand ontfermden zich over de machine, en vroegen zich af wat de inscriptie op de neus, “EX LAX Shht’n’ Git!” eigenlijk betekende. Wie een beetje Engels kent, begrijpt dat de naam naar een laxeermiddel verwijst...

Locatie

Bellestraat
Kalken
België
BE

“Onbekende” Mustang te Overslag

Het mag wat vreemd klinken, maar het zijn vooral de verliezen na de bevrijding (september 1944), die de luchtoorloghistoricus de meeste kopbrekens bezorgen. Tijdens de bezettingsjaren hield de Duitse overheid vrij nauwkeurige lijsten bij die na lang puzzelen een uitweg kunnen bieden aan de vraag : welk vliegtuig stortte hier neer ? Na de bevrijding van België werden deze lijsten vanzelfsprekend niet meer bijgehouden. Een verlies boven bevrijd gebied werd niet echt voor een verlies aanzien, tenzij de piloot om het leven kwam.

Locatie

Palingstraat
Overslag
België
BE