Messerschmitt Bf 109 E-4

Messerschmitt Bf 109 Sint-Juliaan

Tijdens de voormiddag van 2 februari 1943 zochten een dozijn RAF-bommenwerpers, geëscorteerd door een achttiental jagers, hun weg boven de bewolkte lucht van de Westhoek. De 2 Group zou immers twee Ventura Squadrons inzetten om Abbeville en St. Omer aan te vallen. Het JG 26 werd vanuit Vitry-en-Artois uitgezonden om de vijandelijke formatie te onderscheppen. Tussen de dikke wolkenmassa werd de Bf 109G-4 (Wn.16129) "Braune 10" van Uffz Gerhard Vogt (6.Staffel) door afweervuur vanuit de Britse bommenwerpers getroffen.

Locatie

Sint-Juliaan
Langemark
België
BE

Messerschmitt Bf 109 bij Waterloo

Op 14 februari komt Uffz Karl Albrecht (III./JG 54) aan boord van zijn Bf 109 E-4 (Wn.924) bij een lokale vlucht om het leven. Zijn toestel stort neer bij de Petite Espinette (tussen Waterloo en Brussel).

Locatie

Waterloo
België
BE

Messerschmitt Bf 109 839 bij Wevelgem

Het is interessant even stil te staan bij de achtergrond en de opleiding van de Duitse aspirant-jachtpiloten. Een van de vliegeniers die tijdens de zomermaanden van 1941 op Wevelgem verbleef was Feldwebel Georg Liebherr uit Allgäu, met zijn 31 jaar een vrij oude leerling. Liebherr, die in het dagelijkse leven in het huishouden werkte (mogelijks was hij werkloos), meldde zich tijdens de opbouw van de Wehrmacht voor actieve dienst. Hierdoor tekende hij een contract voor twaalf jaren dienst. In 1935 werd hij bij een Panzer Abwehr Abteilung ingedeeld.

Locatie

Wevelgem
België
BE

Messerschmitt Bf 109 bij Desselgem

Op 13 juli botsen twee Bf 109 E-4 van de EJG 26 op elkaar boven Desselgem. Ofw Hans Schrödel raakt er met zijn Wn.1549 tegen de Wn.5047 van Ofw Willi Vierling. De twee piloten moeten elk met hun parachute hun toestel verlaten, Schrödel raakt licht gewond. Ofw Vierling zal kort daarop naar het 6.Staffel overgeplaatst worden, waarin hij op 19 augustus van dat jaar ten noorden van Cassel zal sneuvelen.

Locatie

Desselgem
België
BE