Fairey Firefly

Fairey Firefly Y-27 te Hollogne-sur-Pierre

Een krantenbericht meldde dat 's nachts twee jachtvliegtuigen boven Bierset met elkaar in botsing kwamen. Een van de Firefly's, de Y-27, stortte in een steenbakkerij te Hollogne-sur-Pierre neer. Beide inzittenden konden zich met hun valscherm redden.

 

Locatie

Hollogne-sur-Pierre
België
BE

Fairey Firefly Y-17 te Genappe - Alexis Jottard

Zes weken nadat hij boven De Haan met zijn valscherm uit zijn Firefly moest stappen, zou 1ste sergeant Alexis Jottard het nog eens overdoen. Twee dagen na de meeting van Evere wilde hij een voorwaartse looping proberen. Een vleugel brak af en Jottard moest zich met zijn parachute redden. Hij kwam ongedeerd aan de grond, zijn Fly stortte bij het gehucht Fonteni, ten westen van Genappe, te pletter.

Locatie

Fonteni
Genappe
België
BE

Fairey Firefly voor De Haan

1ste sergeant Alexis Jottard nam met zijn Firefly deel aan de schietoefeningen voor de Belgische kust. Boven de Noordzee moest hij zijn toestel verlaten, de piloot kwam in het water terecht maar kon naar het strand waden. Zijn Firefly stortte op de golven te pletter.

Locatie

De Haan
België
BE

Fairey Firefly Y-84 te Leopoldsburg - Georges Van Vuchelen

Over de crash van adjudant Georges Van Vuchelen rapporteerde de Standaard: "Toen adjudant-vlieger G. Van Vuchelen, van het vliegveld Schaffen-bij-Diest, boven het legerkamp te Leopoldsburg opgelegde schietoefeningen uitvoerde, stortte hij wegens machinedefekt plotseling neer. Het vliegtuig werd gansch vernield; er bleef slechts een hoop verwrongen ijzer over.

Als bij wonder ontsnapte de piloot aan den dood. Hij liep een armbreuk en ernstige hoofdwonden op. Zijn toestand is zorgwekkend."

Locatie

Leopoldsburg
België
BE

Fairey Firefly Y-12 te Beverlo

Fairey Firefly Y-50 te Thisnes - Baudouin de Hemptinne

Tijdens een formatievlucht kwam de Y-50, bestuurd door luitenant Baudouin de Hemptinne, in botsing met de Y-80 van kapitein Jean de Callataÿ. De laatste zijn toestel ging over in een vrille, die hij op 500 meter hoogte herstelde. De kapitein landde met een beschadigd toestel op Nijvel. de Hemptinne evenwel moest springen en raakte bij de landing gewond aan de voet. De Y-50 stortte te pletter bij Thisnes.

Locatie

Thisnes
België
BE

Fairey Firefly te Aarschot

Sergeant Pierre Pacco stelde vast dat zijn Fly onvoldoende brandstof kreeg en zette bij Aarschot een noodlanding in. Hierbij sloeg het toestel overkop, de piloot bleef ongedeerd.

Locatie

Aarschot
België
BE

Fairey Firefly Y-5 te Nijvel - Maurice Peeters

Fairey Firefly voor Wenduine - Jean de Callataÿ

Kapitein Jean de Callataÿ vertrok vanop Steene voor een schietoefening voor de kust van De Haan. Hij hing achter de doelmouw aan, die getrokken werd door een ander toestel, maar kwam in aanraking met die "klasj" (zoals de piloten het plachtten te noemen) en ging met zijn Firefly over in een vrille. De Callataÿ kon nog net op tijd springen met zijn valscherm, tien minuten later werd hij door een schoolschip van de Marine opgevist. De Firefly stortte voor Wenduine in de golven.

Locatie

Wenduine
België
BE

Fairey Firefly Y-58 te Lannoy

Sergeant Coppens kreeg te kampen met brandstoftekort boven de Frans-Belgische grens. Hij zette zijn Firefly bij het Franse plaatsje Lannoy aan de grond, maar sloeg in een gracht op de neus. Hij werd door omwonenden uit het vliegtuig gehaald.

Locatie

Lannoy
Frankrijk
FR

Pagina's