de Havilland DH 4

DH 4 A7420 bij Moorslede

DH 4's van 55 Squadron waren op weg om de spoorweginfrastructuur te Ingelmunster te bombarderen, toen ze onderschept werden door Jasta 28. Kort voor de middag haalde Leutnant K. Schaefer een DH 4 neer - het was de A7420 van de bemanning 2nd Lt Douglas J. Honer en Pte G. Cluncy, die bij Moorslede te pletter stortte. Hun graven zijn verloren gegaan, enkel van Honer weten we dat zijn naam herinnerd wordt op het Arras Memorial. Over Cluncy konden we niets terugvinden. Zijn rang (Private) doet vermoeden dat hij een Amerikaan was, maar voorlopig kunnen we hierover geen uitsluitsel vinden.

Locatie

Moorslede
België
BE

DH 4 A7868 bij Zevekote

DH 4 A2138 bij Westrozebeke

Lt H. Bongartz van Jasta 36 claimde bij Westrozebeke een de Havilland, waarschijnlijk de DH 4 van de bemanning Sgt F.V. Legge/1AM J.S. Clarke - ze vlogen een bombardementsraid op Oostnieuwkerke. Over het lot van de piloot is niets bekend, zijn waarnemer ligt te Harelbeke.

Locatie

Westrozebeke
België
BE

DH 4 A7451 bij Hooglede

Ltn Runge haalde bij Roeselare een DH 4 naar omlaag, waarschijnlijk die van de bemanning 2nd Lt C.R.B. Halley - 1AM T. Barlow. Beiden werden te Hooglede begraven, en in 1924 overgebracht naar Harelbeke.

Locatie

Hooglede
België
BE

DH 4 A7555 bij 't Hooge

Lt A. Hanko van Jasta 28 claimde bij 't Hooge een DH - waarschijnlijk die van de bemanning Lt W.B. Hutcheson/Lt T.E. Godwin. De piloot werd gevangen genomen, zijn waarnemer Godwin ligt begraven te Harelbeke.

Locatie

't Hooge
Zonnebeke
België
BE

DH 4 A7643 bij Ledegem - overwinning Werner Voss

Tussen Ledegem en Roeselare behaalde de op dat moment hoogste aas, Werner Voss, zijn 48ste en laatste overwinning. Het was een DH 4 van 57 Squadron, waarvan beide inzittenden sneuvelden: 2nd Lt S.L.J. Bramley en 2nd Lt J.M. de Lacey. Ze liggen begraven te Harelbeke.

Meteen daarna ging Voss het gevecht aan met SE 5a's van 56 Squadron, en werd hij neergehaald.

Locatie

Ledegem
België
BE

DH 4 A7679 bij Moorslede

Beide inzittenden van de DH 4 van 57 Squadron die op een fotomissie was, kwamen om het leven, waarschijnlijk door toedoen van Lt H. Bongartz van Jasta 36. 2ndLt J.T. Orrell en Snd Lt J.G. Glendinning rusten vandaag zij aan zij te Harelbeke.

Locatie

Moorslede
België
BE

DH 4 A7581 bij Hooglede

Waarschijnlijk was het Oblt R. Berthold (Jasta 18) die de DH 4 van de bemanning Captain Colin MacAndrew/2nd Lt L.P. Sidney (basis Abele) neerhaalde bij Hooglede. De 20-jarige Schot MacAndrew was Flight Commander in 57 Squadron, gezien zijn opmerkelijke staat van dienst in 11 Squadron - in die eenheid scoorde hij de afgelopen zomer vijf overwinningen boven Frankrijk.

Beiden werden begraven te Hooglede, maar liggen sinds 1924 te Harelbeke.

Locatie

Hooglede
België
BE

DH 4 A7454 bij Roeselare

Jasta 6 onderschepte de formatie DH 4's die Kortrijk moesten bombarderen. Ten noordwesten van Roeselare zag men hoe de machine van Sgt C.J. Comerford en 2nd Lt Norman Bell, achtervolgd door drie Fokkers, ten onder ging. Beiden liggen te Harelbeke.

Locatie

Roeselare
België
BE

DH 4 A7865 bij Oudenburg

Bij de kustgemeente Oudenburg claimde Lt H. Bongartz (Jasta 36) een DH 4. Waarschijnlijk betrof het hier de bommenwerper van de bemanning 2nd Lt R. P. Pohlmann/2nd AM R. Ireland, die volgens Britse opgave bij Deinze brandend naar omlaag ging - beiden liggen te Harelbeke - op Irelands grafsteen staat zijn sterfdatum verkeerd vermeld.

Locatie

Oudenburg
België
BE

Pagina's