Whirlwind P7058 te Wijnendale

Op 25 april besliste het 137 Sqn een Rhubarb te vliegen boven België. Zes Whirlwinds startten om 10u.35 vanop Manston. Bij Tielt ontwaardde de formatie een goederentrein met zes wagons. F/Lt Bryan, die de groep leidde, bemerkte enkele Flakflitsen en gaf zijn mannen opdracht zich terug te trekken.  Zijn nummer 2, de Canadese F/O James Rebbetoy, reageerde niet op het bevel van zijn leider en ging over in een duikvlucht. Het was een goederentrein met legermateriaal en munitie, komende uit Kortemark. Op hetzelfde ogenblik scheerde Rebbetoy boven de bomen, recht op de trein af. Zijn Whirlwind 'SF-G' (P7058) werd midscheeps getroffen door het lucht-afweergeschut. De Whirlwind ramde een telefoonpaal op de hoek van de Wijnendalestationstraat, scheerde een vijftigtal meter verder net over de kruin van een pruimeboom op het hof Vergote en raasde enkele meters verder tegen de stallingen van Paul Bogaert. Bij de familie Vergote werd de achterdeur van het huis door de luchtverplaatsing opengrukt en de bewoners trachtten in allerijl te vluchten. Op de hofplaats van Vergote lag een niet-ontplofte bom en nabij de stallingen van Paul Bogaert lag een tweede springtuig. De motoren van het toestel waren tot de stallingen doorgedrongen, waar zich op dat ogenblik gelukkig niemand bevond.

De piloot was over de gebouwen geslingerd en lag tegen de tuindraad van een perceeltje snijrogge. Hij lag met armen opengestrekt, het hoofd was bijna in de romp gedrukt en de laarzen waren van de voeten. Door de benzine die uit de tank vloeide, ontstond er een lichte brand, die naderhand door de brandweer van Torhout werd geblust. Het was toen 11u.15.

Bij hun terugvlucht bestookten de vijf overgebleven piloten nog enkele treinen en schepen in de buurt van Brugge en Gent.

De plaats van het ongeluk werd bewaakt door soldaten van de 3./956 Eisenbahn. Deze spoorwegtroepen werden afgelost door een ravitailleringseenheid van de 171. Reserve Division die in de sector Diksmuide lag.

De Duitsers zochten een timmerman om een kist te maken om de piloot in te leggen. Twee Duitse hogere officieren brachten de militaire groet aan het stoffelijk overschot. Toen de Canadese piloot in de kist werd gelegd, vorderden de Duitse officieren een kussentje om het hoofd op te laten rusten. De kist werd dichtgespijkerd nadat alle papieren van de piloot waren meegenomen.

Rebbetoy werd op 27 april begraven te Mariakerke. Na de oorlog werd zijn lichaam overgebracht naar de Canadese begraafplaats te Adegem.

Datum: 
25/04/1943
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Wijnendalestraat
Wijnendale
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; Duel boven België, De Krijger, Erpe, 1996