Wellington bij Steenokkerzeel

Flying Officer Tinker was bij het 69 Squadron sinds het opnieuw opgericht was in Northolt in May 1944. Hij was een van de populairste piloten.

Het was nu begin februari 1945 en Tinker en zijn bemanning waren klaar voor de laatste operationele vlucht van hun operatietoer, daarna zouden ook zij van verlof en een rustperiode buiten de gevechtszone genieten. Ze konden deze laatste opdracht niet uitvoeren in hun vertrouwde Wellington want deze werd vernietigd gedurende het bombardement op Melsbroek op nieuwjaardag 1945.

Het opstijgen gebeurt zonder problemen, de navigator geeft de koers naar het doelwit en Tinker zwenkt naar zijn laatste objectief uit zijn periode bij het 69 Squadron. In afwachting van de terugkeer van de vliegtuigen, begint de “dispersal” van de “A Flight” zich te vullen met vliegeniers van alle graden, en waaronder ook de CO van het smaldeel Mike Shaw. Van de vluchtcontrole horen ze dat Tinker en zijn bemanning op de terugweg zijn na een geslaagde opdracht boven de Duitse linies. Er wordt gemeld dat Tinker in het circuit van Melsbroek is, en dat het niet lang meer duurt tot de landing en einde toer. De Wellington van Tinker is in het verlengde van de landingsbaan wanneer hij, om onbekende reden, terug gas geeft en opnieuw in het circuit klimt. Alles blijkt verder normaal en men verwacht dat Tinker een tweede naderingspoging zal doen. Maar dan, in de omgeving van Steenokkerzeel, openen de gemengde Britse AA eenheden opnieuw het vuur op de Wellington. Ze treffen onmiddellijk raak en de Wellington van Tinker stort neer en alle bemanningsleden, uitgezonderd staartschutter Williams, verliezen het leven. Wanneer de Wellington de grond raakt wordt de achterste geschutskoepel losgerukt van de romp en belandt in een bebost gebied. Williams overleeft, maar is wel zwaar gewond en in shock. W. Tinker en zijn makkers werden naast mekaar begraven op de militaire begraafplaats van Brussel/ Evere.

 

Datum: 
08/02/1945
Organisaties: 
Locatie

Steenokkerzeel
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Chuck Toomer/René Hoeben (vert.) - Dakota News 39, juni 2007