Welkom bij BAHA Database !

Over deze database

Het opzet van deze gegevensbank is zoveel mogelijk informatie over de Belgische luchtvaartgeschiedenis te ontsluiten naar een ruim publiek.  Om deze data makkelijk te inventariseren en te consulteren, werd  een eigen systematiek ontwikkeld.

Rechtsboven, in de rode balk, kun je gewoon een zoekterm intikken - bv. een plaats- of persoonsnaam, een vliegtuigtype…Meteen krijg je alle artikels voorgeschoteld die je verder op weg kunnen helpen.

Elk onderwerp kan eveneens ondergebracht worden in (minstens) één van deze vijf thema’s – je ziet ze in de rechterkolom:

  • Kroniek: manifestaties, incidenten en ongevallen, ingedeeld per periode (Pioniers, Eerste Wereldoorlog, …).
  • Organisaties: Vliegclubs, militaire eenheden, bedrijven. Aan deze pagina wordt nog gewerkt om ze nog overzichtelijker te maken. Nu staan de items nog  in numerieke en alfabetische volgorde
  • Personalia: een alfabetische  lijst met personen die op één of andere manier een rol gespeeld hebben in de Belgische luchtvaartgeschiedenis. Op zoek naar die nonkel ? Misschien vind je hem hier !
  • Toestellen : hierin worden types opgenomen, alfabetisch gerangschikt per fabrikant.
  • Locaties: de items worden waar mogelijk in kaart gebracht. Zoom in en exploreer je eigen buurt, of waar je op uitstap gaat.  Klik gewoon op het icoontje en je krijgt de eerste regels van het artikel te lezen, en vervolgens op de titel om meer te weten te komen. Deze gegevens zijn ingedeeld in:
  • Gebeurtenissen: ongevallen, manifestaties
  • Vliegvelden en pistes: met info over ligging, bezetting, gebruik
  • Patrimonium: begraafplaatsen, monumenten, relicten, locaties die vandaag kunnen bezocht worden.

Op dit moment staan er zo’n 2500 artikels on-line. Wij zijn ook volop bezig met het invoeren van fotomateriaal. Bij het schuiven van de cursor over de afbeelding krijg je de legende, en eventueel de bron/fotograaf.  Als je op de foto klikt, krijg je die schermbreed te zien.

Deze databank wordt vrijwel dagelijks bijgewerkt en aangevuld. We kunnen niet genoeg benadrukken dat ze nog lang niet volledig is, en dit ook nooit zal zijn…

Locatie