Typhoon bij Mendonk

Tijdens de namiddag van 5 oktober zouden acht Typhoons van het 3 Squadron, onder leiding van Squadron Leader Ron Hawkins, en geëscorteerd door acht Typhoons van 198 Squadron, onder leiding van Squadron Leader Brian DFC, de olieraffenaderij van Sinclair bij Terdonk aanvallen, en wel vanop lage hoogte.

Wat er precies gebeurde ontlenen we uit een verslag van de inlichtingendienst Marc : "Op dinsdag 5-10-43 om 14.15u. kwamen er 16 gevechtsvliegtuigen (Engelse) op een hoogte van 30 meter in de richting van Moerbeke naar Lochristi. Op de lijn Gent-Lokeren hebben ze een trein gemitrailleerd, een personentrein N°3053. In de machine waren 53 gaten geschoten en die zal voor lang buiten gebruik zijn. Er zijn geen persoonlijke slachtoffers te betreuren."

Ook de raffinaderij langsheen het Kanaal Gent Terneuzen werd met enkele schoten en bomsalvo's bedacht. Maar de Typhoons vlogen te laag, en de meeste bommen explodeerden niet. Het resultaat was er dan ook naar . De vier bommen die wel ontploften doodden een ploegbaas en een officier. Nog eens drie bommen verwondden drie burgers op de scheepswerf van Langerbrugge.

Warrant Officer Joseph Larocque, een Franstalige Canadees, geraakte in een trage tolvlucht vanop 3000 voet. Hij stortte met zijn JP911 aan de overzijde van het kanaal, bij het gehucht Mendonk, te pletter.

De informant van Marc gaat verder :

"De piloten zijn uit hun vliegtuig gesprongen doch daar ze zo laag waren is er geen enkel valscherm open gegaan. Ze zijn dan ook allen om het leven gekomen...

De piloot die gevallen is in het gebied van Mendonk is eerst gevonden door de burgers, en door enige schoften die er het eerst bij waren totaal geplunderd, wat een grote schande is voor deze gemeente, in het bijzonder voor de rijke boerenzoon die er zo rap bij is geweest om de vlieger zijn portefeuille en zijn uurwerk te ontroven en wat weet ik niet nog allemaal. Maar de dader is gekend hoor ! En we komen er wel eens om !! EEN KLEINE MEDEDELING VOOR DEZE DOOR DE RADIO WAS ZO SLECHT NOG NIET.

Nadien zijn er bloemen op het lijk gelegd, welke een Duitse officier heeft weg geworpen met veel bedreigingen voor de bevolking.

Wat men nog gevonden heeft als kentekens : hij droeg een plaatje waarop stond in het Frans : "Pour Dieu et Patrie". In zijn handschoen : "Rocky A.M.."

Van het vliegtuig was niets meer op te nemen daar het gans opgebrand was."

"Rocky" was waarschijnlijk de bijnaam van piloot Laroque. "A.M." stond voor Air Ministry, een afkorting waarmee haast alle uitrustingsstukken van de RAF gemerkt waren.

Joseph Larocque werd op het kerkhof van Assebroek begraven, nu rust hij op Adegem.

Datum: 
05/10/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie
Mendonkdorp
Gent
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008