Typhoon bij Doornzele

Tijdens de namiddag van 5 oktober zouden acht Typhoons van het 3 Squadron, onder leiding van Squadron Leader Ron Hawkins, en geëscorteerd door acht Typhoons van 198 Squadron, onder leiding van Squadron Leader Brian DFC, de olieraffenaderij van Sinclair bij Terdonk aanvallen, en wel vanop lage hoogte.

Squadron Leader Hawkins crashte met zijn Typhoon JP733 'A' door enkele bomen, op het grondgebied van Doornzele. Zijn vliegtuig explodeerde in een vuurbal.

Ron Hawkins' verlies was een zoveelste slag  voor de Typhoonrangen. Hij vloog met Fairey Battles tijdens de Blitzkrieg in mei 1940. Op 14 juni van dat jaar werd hij tijdens een aanval op een pantserkolonne bij Evreux neergehaald. De piloot trachtte te ontsnappen, werd gevangen genomen maar nam weer de benen toen hij tussen duizenden Franse krijgsgevangenen zat. Hij trok doorheen Frankrijk, bereikte de Pyreneeën en stak ze over. Hij werd weer gevat door de Spaanse Guardia Civil die hem naar Figueras brachten. Na overleg met het Britse consulaat werd hij op een Sunderland-vliegboot gezet die in de nacht van 7 op 8 oktober 1940 naar Groot-Brittannië vloog. Ron Hawkins was de eerste vliegenier die langs die weg uit bezet gebied ontsnapte. Eenmaal thuis stelde hij een dossier samen dat hij aan de Britse Intelligence overmaakte, die het dan weer gebruikte voor het instrueren van vliegeniers voor het geval zij ongewild op het Continent zouden terechtkomen. De komende oorlogsjaren zouden nog honderden vliegeniers zijn spoor volgen naar Spanje.

Ron Hawkins zette zijn carrière in de RAF verder. Eerst als instructeur - hij leidde met heel veel geduld en ondanks taalbarrières heel wat Poolse piloten op. Zijn verdiensten werden beloond met de uitreiking van het Military en het Air Force Cross. Ron Hawkins beëindigde zijn carrière vroegtijdig in het Meetjesland als bevelvoerder van het 3 Squadron.[1] Zijn graf vinden we vandaag op de Gentse Westerbegraafplaats.

In de marge van dit vermelden we nog dat zijn broer, Lieutenant Commander Frederick W. Hawkins (Royal Navy), om het leven kwam na een torpedo-aanval door een Ju 88 tijdens de nacht van 12 juni 1944. Hij was gezagvoerder van de H.M.S. Boadicea die voor de kust van Normandië verging.
[1] Met dank aan Ian Hawkins, neef van de piloot.

 

Datum: 
05/10/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Hawkins Ron
Locatie

Doornzele
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008