Spitfire W3438 bij Rijsel

De Canadese oorlogsbegraafplaats te Adegem

Op donderdag 21 augustus vliegen de Spitfires van het 403 'Wolf' Squadron een sweep langsheen het Kanaal. De I. en II.Gruppe worden erop afgestuurd, en de Schlageterpiloten behalen verscheidene overwinningen. Vooral de Moorseelse Gruppe is die dag succesvol. Lt Horst Sternberg (5.Staffel) opent die dag de score door om 10u30 een Spit bij Wormhout naar omlaag te halen. Bij de tweede inzet van zijn Gruppe halen drie piloten van het 4.Staffel een overwinning (Oblt Mätzke 14u55 - Hazebrouck ; Obfw Roth 14u58 - Capelle ; Oblt Kurt Ebersberger 15u. - Merville).

Eveneens boven Noord-Frankrijk wordt de Spitfire W3438 van F/Lt Donald McKenna (basis Debden) beschoten. De machine vat vuur en de dertigjarige Canadese piloot tracht de cabine te openen. Zijn strijdmakkers zien hoe hij hierin slaagt en aan zijn valscherm naar de aarde daalt. Don McKenna wordt die dag vreselijk verbrand aangetroffen en naar een hospitaal gebracht. De Canadese piloot vecht nog enkele weken voor zijn leven in een Noordfrans hospitaal, maar op 8 september bezwijkt hij. Don McKenna wordt te Rijsel begraven.

De Commonwealth War Graves Commission, die het onderhoud van alle oorlogsgraven van het Gemenebest over de hele aardbol waarneemt, begon na de oorlog met het herinrichten van o.m. de door de Duitsers aangelegde begraafplaatsen. In het Oostvlaamse Adegem werd een Canadese oorlogsbegraafplaats aangelegd, waarin vele Canadezen die in België sneuvelden, een laatste rustplaats zouden vinden. Maar eveneens de lichamen van verscheidene RCAF-vliegeniers die in Noord-Frankrijk omkwamen werden naar dit ereperk overgebracht. Ook F/Lt McKenna rust nu tussen zijn landgenoten die binnen de Belgische grenzen omkwamen, hoewel hijzelf eigenlijk in Frankrijk sneuvelde.

Datum: 
21/08/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Rijsel
fr
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Luchtslag boven het Kanaal, De Krijger, Erpe, 1994