Spitfire RR229 te Zwolle - Henri Taymans

Luitenant-vlieger (Pilot Officer RAF) Henri Taymans (°23 juni 1921 Elsene) werd neergehaald door de Flak tijdens een aanval op het rangeerstation van Zwolle. Taymans vloog in 127 Squadron met een Supermarine Spitfire Mk LF.16 RR229 als wingman van Squadron Leader Otto Smik. Beide piloten keerden niet naar hun basis te Grimbergen terug.

Een onderzoek na de oorlog stelde dat Taymans op de begraafplaats van Zwolle rustte. Het lichaam werd naar Evere overgebracht en onder de naam Henri Taymans begraven.

In Zwolle wenste men echter ook het tweede slachtoffer van die dag te eren en een straat werd naar hem genoemd. In 1964 werd besloten de dijk waarin de Spitfire te pletter sloeg, aan een nader onderzoek te onderwerpen. Toen bleek dat men het voordien bij het verkeerde eind gehad had. In het wrak trof men de resten aan van ... Henri Taymans. Door een tragische vergissing bleek dus dat het graf in Evere dat van Otto Smik moest zijn. Taymans werd dan voor een tweede maal in Evere begraven, terwijl de stoffelijke resten van Otto Smik opgegraven werden en overgebracht naar Adegem Cemetery. Intussen is het lichaam van de Tsjechische piloot daar ook opgegraven en naar Tsjechië overgebracht.

Taymans was nog student bij de Duitse inval, maar hij besloot zich daar niet bij neer te leggen. In maart 1941 vertrok hij met enkele vrienden per auto naar Bordeaux. Na een moeizame tocht door de Pyreneeën en Spanje kwam hij toe te Londen in juli en werd hij ingelijfd bij de Belgische strijdkrachten in Groot-Brittannië. Hij ging over naar de RAF en volgde in Canada de opleiding tot gevechtspiloot. Hij werd daarna ingedeeld bij het 349 Squadron en kwam op 1 november 1944 naar het 127 Squadron. Minder dan één maand later was hij verdwenen.

Datum: 
28/11/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Taymans Henri
Locatie

Zwolle
nl
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010