Spitfire BL847 bij Oostende

Het weer bleef tijdens de maand januari slecht en liet nauwelijks langdurige missies toe. Op 28 januari werd de kustprovincie West-Vlaanderen opgeschrikt worden door enkele Rhubarbs.

Om 9u.40 verlieten twee Spitfire Vb's van het 132 'Bombay' Sqn het vliegveld Hornchurch. De piloten, F/O D.W. Burgess en F/O James Hamond, verdwenen aan de groene horizon en zetten over het Kanaal koers naar Ieper.

Rond elf uur begonnen hun achtergebleven vrienden zich zorgen te maken over het lot van de beide vliegeniers. Een telefoongesprek leerde hen dat F/O Burges ergens op de Noordzee dobberde. Hij had om 10u.25 met zijn Spitfire een geslaagde buiklanding op de golven uitgevoerd. Reddingstoestellen van de 'Air Sea Rescue' wisten de piloot te localiseren, waarna de destroyer H.M.S. Woolton de ongelukkige Burges op het droge bracht. Eenmaal terug op de basis verklaarde hij door de Flak geraakt te zijn. Op de vraag van de 'intelligence officer' of hij geen nieuws had over F/O Hamond, moest Burgess ontkennend antwoorden. Deze had hij de laatste keer gezien bij het beschieten van vaartuigen op het kanaal Diksmuide-Ieper.

Het 132 Sqn zond weerom enkele Spits uit om de de vermiste Hamond terug te vinden. Ondertussen bestookten zij nog enkele doelen. De jagers moesten echter onverichtterzake terugkeren.

Hun vermiste collega, F/O James Hamond, was eveneens het slachtoffer geworden van de kustflak. De 252.Flak Abteilung had enkele treffers in zijn Spitfire Mk V 'FF-H' (BL847) geplaatst. Hamond wist zijn brandende toestel op zes kilometer van Oostende, nabij het gehucht Haggebrugge, aan de grond te zetten. Zijn aanvankelijke ontsnappingspoging mislukte; de piloot werd de volgende dag gevangen genomen. Hij zou later naar Stalag Luft III te Sagan gebracht worden.

Datum: 
28/01/1943
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Oostende
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Duel boven België, De Krijger, Erpe, 1999