Spad 11 Sp 41 te Beverst - Ulysse Knapen en Jean Manne

De Spad 11 (Sp-41) met onderluitenant-vlieger instructeur Ulysse Knapen (°20 maart 1899 - Brugge) en korporaal leerling-piloot van de 20ste promotie Jean Manne (°18 november 1900 - Etterbeek) aan boord, was om 14u.22 opgestegen te As. Hun opdracht was een praktische proef in kaartlezen binnen een gebied van 15 km ten zuiden van het vliegveld.

Om 15u.05 werd de eenheidsommandant-vlieger telefonisch verwittigd dat er een vliegtuig gevallen was op 6 km ten noordoosten van het station van Beverst.

Uit het onderzoek bleek dat de Spad op 5 september 1923 in nieuwe staat werd afgeleverd aan de VIIIste Groep te As. Op het ogenblik van het ongeval telde het toestel slechts 6 uren en 24 minuten vlucht, zonder revisie of herstelling. Volgens getuigen vloog de Sp-41 op een vermoedelijke hoogte van 600 m en kwam hij uit de richting Munster-Bilzen. Door een falen van de motor zag de piloot zich genoodzaakt een kraaklanding te maken. Omdat hij dacht dat het landingsterrein dat hij gekozen had te kort was, wilde de piloot zijn toestel terug laten stijgen, maar omdat de motor niet meer draaide, overtrok de Spad en viel hij in de zompige Demermeersen. Het ontzielde lichaam van korporaal Manne werd om 18u. uit het moeras gehaald terwijl dat van luitenant-vlieger Knapen pas om 23u.30 kon geborgen worden.

Knapen ligt op de begraafplaats van Steenbrugge en het stoffelijk overschot van Manne werd naar Brussel overgebracht.

Datum: 
23/01/1924
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Knapen Ulysse
Manne Jean
Locatie

3740 Beverst
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010