Sopwith Tabloid bij Antwerpen - de raid op een Zeppelin

De toenemende dreiging van Duitse luchtschepen, die ondermeer Antwerpen bombardeerden, verplichtte de Britten maatregelen te nemen. Net voor de Val van Antwerpen stegen vanop Wilrijk twee Sopwith Tabloids op om de luchtschiploodsen in Düsseldorf te bombarderen. 

Squadron Commander Spencer D. Grey steeg om  13.30 op met zijn Sopwith Tabloid 167. Zijn doelwit was de hangar bij Keulen. Dikke mist verhinderde hem deze te vinden, en de Squadron Commander liet zijn lading boven het station van de Domstad vallen.

Tien minuten later vertrok Flight Lieutenant  Reginald L.G. Marix in Tabloid 168. De ondernemende Britse Navy-piloot bracht een eerste grote slag aan het luchtschipwapen toe. Hij vloog een heel eind naar het oosten, en slaagde erin de ZIX (productienummer LZ25) in zijn hangar in Düsseldorf te vernietigen. Marrix werd beschoten en zou uiteindelijk met zijn doorzeefde toestel een dertigtal kilometer van Antwerpen een noodlanding uitvoeren. Hij leende de fiets van een Vlaamse boer en bracht aan zijn bevelhebber verslag uit. Kort daarna moesten de piloten weer vertrekken, want de dag erna viel de Scheldestad. De Tabloids kwamen zo in Duitse handen terecht.

Datum: 
08/10/1914
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Antwerpen
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Henshaw Trevor: The Sky their Battlefield, Grub Street, Londen, 1995
Deneckere Bernard: Luchtoorlog boven België, Roularta, Roeselare, 2010