Rumpler C IV O-BORD te Haren - Jean-Baptiste Petit

Op het kerkhof van Elsene staat een prachtig grafmonument waar bovenop de beeltenis van een dode vogel met opengesperde vleugels staat. Het geeft de laatste rustplaats aan van commandant-vlieger Jean-Baptiste Petit (°24 februari 1890 -Rekkem).

Petit behaalde op 2 maart 1914 als luitenant het F.A.I. brevet nr. 92 te Sint-Job-In-‘t-Goor en vervoegde vervolgens de Militaire vliegschool te Brasschaat. In het begin van de oorlog behaalde hij zijn militair vliegbrevet en vloog hij als piloot in een van de smaldelen van de Militaire Luchtvaart. Na de oorlog kreeg hij het bevel over het 4de Smaldeel 'Zebra' maar kort nadien stapte hij over naar de pas opgerichte SNETA, waar hij chef exploitatie werd.

Tijdens de namiddag van donderdag 25 november 1920 ging hij vanop het vliegveld Haren de lucht in aan boord van de Rumpler C.IV (7974/18) O-BORD. Hij zou naar Antwerpen vliegen en er publicitaire folders over de stad uitstrooien. De heren Istace, boekhouder van de SNETA en Decoen, uitgever van de folders, vergezelden hem. De Rumpler was nog maar pas van de grond toen hij over de vleugel gleed en op het vliegveld neerstortte. De twee passagiers werden ernstig gewond; commandant-vlieger Petit die een schedelbreuk opliep, overleed tijdens zijn overbrenging naar het militair hospitaal.

Zijn monumentaal graf bevindt zich te Elsene.

Datum: 
25/11/1920
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Petit Jean-Baptiste
Locatie

Haren
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010