Luchtaanval op Dover Castle

Bevelhebber van het Seeflugstation Zeebrügge,  von Arnauld de la Perriere vloog  samen met Oberleutnant zur See Moll als waarnemer een missie langsheen Calais, Dover en Sheerness. 

Prondzynski en zijn waarnemer von Frankenburg daarentegen vertrokken diezelfde dag terug met een Friedrichshafen FF29, (Werknummer 209)  voor een tweede poging om het Verenigd Koninkrijk te bestoken. Ditmaal, op kerstavond,  zouden ze wel slagen in hun opzet. Vlakbij Dover Castle dropten ze een bom die een krater van enkele meters groot sloeg, in de tuin van een zekere Thomas A. Terson, die bij Leyburne Road woonde. In het gedetailleerde Britse rapport is te lezen dat er ruiten sneuvelden en dat tuinman James Banks van het schrikken uit een boom viel. 

Een fragment van de bom werd later cadeau gegeven aan koning George V.

De Britten stonden echter paraat. Een Vickers FB4 van de Home Defence ging tot de aanval over en vuurde met zijn Maxim-machinegeweer naar de Friedrichthafen. Von Frankenberg werd licht gewond aan de elleboog, maar gelukkig voor het Duitse duo blokkeerde het machinegeweer van de Brit. De Vickers werd dan evenwel zélf onder vuur genomen door de Britse luchtafweer...

Prondzynski en von Frankenburg kregen het IJzeren Kruis voor deze actie.

Datum: 
24/12/1914
Serienr. / Rompcode: 
Locatie

Dover
gb
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Ryheul Johan: Marinekorps Flandern, Flying Pencil, Erembodegem, 2010