Luchtaanval op de Thamesmonding

Na het verschrikkelijke succes van 25 mei beseften de Duitsers wat hun impact was op het moreel van de Britse bevolking. Op Gontrode en Sint-Denijs-Westrem werd alles weer in gereedheid gebracht voor een tweede raid op Groot-Brittannië.  Even was er alarm op Sint-Denijs, want hoog in de lucht werd een geallieerd toestel opgemerkt - maar dit bleef zonder gevolgen. Kagohl 3 startte die vooravond met 22 Gotha’s – vooraan vloog Hauptmann Ernst Brandenburg. Gedreven door een hevige oostenwind overvlogen de toestellen, geladen met 3100 kg bommen, rond half zeven de monding van de Thames.

Het volledig verraste Britse afweergeschut haalde een Gotha (serienummer 660) van de 14.Staffel uit  Sint-Denijs-Westrem neer, ten noorden van Barton’s Point. Eén bemanningslid kwam om in de golven : de Berlijnse Vizefeldwebel Erich Kluck. De Britten haalden twee overlevenden uit het water, maar Leutnant Hans Francke zou de dag nadien bezwijken. Het derde bemanningslid, Unteroffizier Georg Gustav Schumacher, werd intensief ondervraagd, want hij was de eerste Duitse vliegenier van de gevreesde eenheid die levend in Britse handen viel.

Want ook nu was de raid een verschrikking. Drie ton bommen explodeerde in de dokken van de havenstad Sheerness en de munitiefabriek van Shoeburyness. Hierbij kwamen 36 burgers om en werden er nog eens 165 gekwetst. Op hun terugtocht werd de formatie langs de Belgische kust aangevallen door Britse toestellen, doch zonder resultaat. Twee Gotha’s werden bij de landing vernield.

Datum: 
05/06/1917
Toestel: 
Organisaties: 
Locatie


Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Dhanens Piet en De Decker Cynrik, Een eeuw luchtvaart boven Gent deel I, Flying Pencil, Erembodegem, 2008