Lancaster DS772 bij Avesnes-Les-Aubert - André Dulait & Charles Hanchar

408 Squadron was betrokken bij een raid op Cambrai. De Duitse luchtaas Heinz Schnaufer schoot bij Avesnes-Les-Aubert (Frankrijk) de Avro Lancaster BII DS772 ‘EQ-T’ neer. Vijf van de zeven omgekwamen bemanningsleden liggen op het plaatselijke kerkhof begraven. De twee schutters aan boord, liggen in Evere begraven en wel op het Belgische ereperk der vliegers. Kapitein-vlieger (Flying Officer) André Dulait (°14 mei 1900 Charleroi) en kapitein-vlieger (Flying Officer) Charles Hanchar (°15 december 1903 Luik) waren de twee Belgische boordschutters van deze Lancaster.

Dulait was in 1926 reserveonderluitenant-vlieger bij de cavalerie en werd in 1931 overgeplaatst naar het Militaire Vliegwezen als reserveluitenant-vlieger. Hij nam deel aan de achttiendaagse veldtocht bij het 3e Luchtvaartregiment. Hij ontsnapte naar Engeland in 1942 via de gevangenis van Miranda en volgde de opleiding tot boordschutter. Hij nam de schuilnaam van ‘De Potter’ aan. Hij werd postuum bevorderd tot kapitein-vlieger.

Hanchar was reserveonderluitenant-vlieger van de infanterie, werd bevorderd tot reservekapitein-vlieger en werd gemobiliseerd bij het 1e Luchtvaartregiment in augustus 1939. Hij vertrok via Frankrijk naar Marokko en kwam in december 1942 toe in Engeland. Hij volgde er de opleiding tot boordschutter en kwam in maart 1944 naar 408 Squadron. Hij nam de schuilnaam ‘Youdant’ aan.

Op 4 september 2005 werd te Avesnes-Les-Aubert een gedenksteen onthuld ter ere van beide Belgen.

Datum: 
13/06/1944
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Dulait André
Hanchar Charles
Locatie

Avesnes-Les-Aubert
fr
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010