Hampden AE244 bij Zeverdonk

De nachtjagers van Sint-Truiden waren die nacht boven Noord-België present. Om 3u.35 haalde Fw Fritz Schellwat samen met zijn 'Bordfunker' Willman boven het Turnhoutse de Hampden 'EQ-P' (AE244) van het 408 RCAF Squadron naar omlaag. Slechts de piloot van het vliegtuig, Sgt Orval Milford Nelson overleefde het gebeuren - hij werd krijgsgevangen genomen. Twee kilometer ten zuidoosten van het dorpje Zeverdonk kwam zijn toestel, samen met drie bemanningsleden, aan hun eind. Het waren de Australische Sgt Herbert Warr, en de twee radiotelegrafisten, de 22-jarige Canadese Sgt Clarence Lloyd en de 29-jarige Sgt Harold Price. Ze rusten in een collectief graf bij de kerk.

Harold Price's broer Frank schreef in 1994 : "Harold nam het leven veel luchtiger op dan wij en handelde met z'n moeder op een veel hartelijker manier dan wij aandurfden. Ikzelf was de jongste van het gezin en in 1939 diende ik reeds in het Britse leger. Harold zei steeds maar 'dat hij zijn jongste broer niet alleen kon laten vechten voor de familie' en hij vervoegde de RAF. Intussen was ik in het Midden Oosten gestationeerd. Daar kreeg ik twee brieven van hem. In de eerste beschreef hij de training, en hoe hij samen met anderen voortdurend de drill-sergeant kwelden. Veel later kreeg ik een tweede brief. Hij vertelde over zijn missies en beschreef zijn ervaringen tijdens een 'Thousand bomber Raid', hoe de lucht vol hing met vliegtuigen, vliegtuigen in elke richting je keek.

Onze zus Ethel woonde in Coventry. Tijdens die fatale nacht ging zij eens buiten om een luchtje te scheppen - het was een prachtige nacht met volle maan - toen ze iemand haar naam hoorde vernoemen. Ze wist dat het Harold was. Die vrijdag ging ze naar North Wales, waar mijn vader en moeder woonden. De volgende avond om 8 uur arriveerde het telegram.

Toen Sgt Nelson terugkeerde uit krijgsgevangenschap bezocht hij mijn moeder (mijn vader stierf in oktober 1942), maar de ontmoeting bracht veel te veel emoties met zich mee en ze kon niet met hem spreken.

Ikzelf, die in Irak gestationeerd was, kreeg pas in maart 1943 het nieuws te horen, toen iemand me een lokale krant toonde met het ontstellende bericht dat zowel Harold als mijn vader overleden waren. Mijn moeder had me geschreven, maar de brief bereikte me nooit."

Cynrik De Decker

Datum: 
01/08/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Zeverdonk
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis, RAF-bommenwerpers boven België, 1942, De Krijger, Erpe, 1996
correspondentie Frank Price, 1994