Guy Destrebecq - Belgisch luchtvaarthistoricus

Guy Destrebecq werd geboren in het Waalse dorpje Péruwelz, maar van kindsbeen af raakte hij gepassioneerd door de toen nog jonge luchtvaart. Als knaap trok hij naar de vooroorlogse meetings van Evere, en reeds toen maakte hij notities van serienummers en types.

Tijdens de oorlog vervoegde hij de geallieerde troepen en trok hij mee Duitsland binnen. Maar de vliegerij liet hem niet los. Decennialang zou hij minutieus een uitgebreid archief opbouwen, en zijn kennis met talloze andere enthousiasten delen.

Als het met vliegtuigen te maken had, werd men zonder dralen naar hem gestuurd. Hij noteerde de vraag, en steevast mocht men enkele dagen nadien een enveloppe in de bus verwachten, met in een fijn en verzorgd handschrift het antwoord. Guy was waarschijnlijk de eerste die begon met het aanleggen van een lijst van in België neergestorte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij was met dit werk de inspiratie van velen, en lag hiermee aan de oorsprong van heel wat publicaties over dit onderwerp. Tijdens de jaren ’70 vond Guy zijn kompaan: Georges Lecomte. Samen bouwden ze verder aan hun archief.

Maar we zullen ons Guy Destrebecq ook herinneren als een uitermate innemende en charmante man. “Wing Commander Big Moustache”, zoals hij zichzelf aan de telefoon aankondigde, zat nooit om een kwinkslag verlegen.

Op tweede Kerst 2004 verloor België een groot researcher: onze vriend verliet ons op 81-jarige leeftijd.

Personalia: 
Destrebecq Guy
Locatie


Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
e-mail icon