Fw 190 Wnr 739296 te De Pinte

Een machine gleed langsheen het kerkhof van De Pinte over de bevroren grond. Deze jager was net neergehaald door Warrant Officer Stanislaw Piesik. In zijn snelheid rukte de Focke-Wulf twee tronken uit, doorboorde een wal en kwam met de motor in de hoeve van Karel Morel (nu Europaplein) tot stilstand. Gelukkig explodeerde de machine niet, maar een koe moest door de omwonenden bevrijd worden.

De piloot, Unteroffizier Alfred Fritsche, kroop uit het toestel, maar sommigen beweerden dat ook deze vliegenier door de woedende menigte die zich klaarmaakten om de misviering bij te wonen,  toegetakeld werd. De man moest afgevoerd worden met ernstige brandwonden. Fritsche, 24 jaar oud, werd in het hospitaal door de Britse inlichtingendiensten ondervraagd. Hij vertelde hen dat hij geen vliegveld gezien had en geen schot loste.

Later werd de machine uit het enorme gat in de muur gesleept, en opgehaald. Enkele waagden het om met een schroevendraaier gaten in de romp en de vleugels de steken, om zo de brandstof te recupereren, maar tot hun verbazing bleek dat de zelfdichtende brandstoftanks niet konden leeglopen.

 

Datum: 
01/01/1945
Serienr. / Rompcode: 
Locatie
Europaplein
De Pinte
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Dhanens Piet, De Decker Cynrik & Geo Antheunis: Een eeuw luchtvaart boven Gent, deel 2, 40-45, Flying Pencil 2010