Focke Wulf FW 190 bij Kaprijke

Op 27 mei 1943, om 16u.50, startten vier squadrons voor Rodeo 224. Vooraan vlogen de twee Noorse Squadrons (het 331ste en 332ste).

Om 17.25 uur, werd een Focke-Wulf neergeschoten door de Noorse 2/Lieutenant Olav Djonne van het 332 Squadron. Intussen hadden de JG 1-piloten door wat er gaande was. Spitfirepiloot Djonne schreef kort daarna :

“Samen met mijn vleugelman doken we op twee toestellen, maar ze weken uit en nu probeerden zij de zon in de rug te krijgen. Vanop zo’n vijfhonderd meter vuurde ik enkele korte salvo’s op een van de vijandelijke machines, die onmiddellijk wegdook. Vervolgens probeerde ik in de staart van het tweede toestel te hangen, maar dat lukte me niet. Ik vloog naar de zon, en toen dat toestel weer een rechte koers vloog dook ik er heen en beschoot hem vanop een driehonderd meter. Rond de cockpit was er een explosie en ik moest scherp wegtrekken om zelf niet in de brokstukken terecht te komen. Nog even zag ik het landingsgestel uitklappen en dan tolde het verticaal naar de aarde.”

Bij Kaprijke, ten noorden van Eeklo, stortte de Focke-Wulf A-5 'Weisse 1' (Wn.7208) van Leutnant Friedrich Eckart Wiegmann neer, van de 4.Staffel.

 

 

Datum: 
27/05/1943
Serienr. / Rompcode: 
Personalia: 
Wiegmann Eckart
Locatie

Kaprijke
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008