De raid op Briegden

Het peloton dat op 11 mei 1940 de brug van Briegden tot doel had bestond uit de volgende Fairey Battles:

T-62 Adjudant Daniël Jordens (5de Smaldeel) – Sergeant Xavier de Ribeaucourt (5de)

T-68 Sergeant Gustave Wieseler (5de) – Adjudant Albert De Coninck (5de)

T-71 Adjudant Maurice Vandevelde (9de) – Korporaal Joseph Bergmans (5de)

De drie Battles stegen om 6 uur van Aalter op. Al snel werd de T-71 door Belgische troepen nabij Lier getroffen. De boordschutter, Korporaal Joseph Bergmans, was geraakt en zijn piloot, Adjudant Maurice Vandevelde, keerde onverrichterzake naar zijn basis terug.

Wat verder werd de T-62 het doelwit van enkele grondtroepen, waarna de machine nabij Koersel neerstortte. De twee vliegeniers, Adjudant Daniël Jordens en zijn boordschutter Sergeant Xavier de Ribaucourt, konden springen. Terwijl ze aan hun valscherm hingen, werden ze nogmaals door Belgische soldaten beschoten[1]. De twee mannen werden als Duitsers aanzien en ze moesten zich heftig verweren om niet gevangen genomen te worden.

Er bleef nu slechts de T-68 over die Briegden moest aanvallen.  1ste Sergeant Gustave Wieseler schakelde het bommensysteem in maar zijn boordschutter Adjdant Albert Deconinck zag geen ontploffingen. Ondertussen werd hun T-68 letterlijk doorzeefd door de Flak. Wieseler was genoodzaakt met ingetrokken landingsgestel een buiklanding uit te voeren nabij Schakkenbroek. Nadat de bemanning uit de machine was, bemerkte ze waarom zij geen ontploffingen zagen op de brug; het bommensysteem had niet gewerkt en de T-68 was op zijn bommen geland.

 

Datum: 
11/05/1940
Toestel: 
Locatie
Cdt Giddelostraat
Briegden
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik: Vleugels boven het Meetjesland, De Eecloonaer, Eeklo, 2008