De Kortrijkse vliegweek (20-27 november 1910)

Een Kortrijkzaans sportcomité, samengesteld uit de schepen Georges Vandaele, Jules Boone, drukker Amand Gerney en kolenhandelaar Omer Vanlerberghe had contact opgenomen met Williame, directeur van de Société Internationale d'Aviation d'Ostende om van 20 tot 27 november 1910 onder de auspiciën van baron Raoul de Vrière, voorzitter van de Aéro Club d'Ostende et du Littoral, een groots vliegfeest te organiseren op het terrein van de hippodroom Ter Linden in Kortrijk.

Enkele dagen voor de vliegdemonstraties moesten aanvangen vervoerde men het vliegtuig van de Oostendse maatschappij per trein uit Sint-Job-in-'t-Goor naar Kortrijk en in een ruime tent sleutelden René Cozic en een plaatselijke mecanicien het vliegtuig vakkundig in elkaar. Uit een verslag, verschenen in “Le Carillon” van 15 december 1910 blijkt dat een van zelfvertrouwen blakende Cozic zich al aan over land vluchten waagde.

De vliegweek in Kortrijk

Door de regen, vijand van alle openlucht manifestaties, werd de openingsdag, zondag 20 november, een echte tegenvaller. Desondanks heeft het talrijk opgedaagde publiek het vliegveld niet moeten verlaten zonder iets gezien te hebben.

Piloot R. Cozic, gebruikmakend van een korte weersverbetering, heeft zijn vliegtuig buiten gebracht en is er mee opgestegen. Gedurende enkele minuten heeft hij met een werkelijk indrukwekkende meesterschap zijn kunnen gedemonstreerd.

Door het mooie weer begunstigd heeft de tweede dag de grote massa naar het vliegterrein “Les Tilleuls” gelokt. Voor de gelegenheid had men op de hippodroom de nodige aanpassingswerken uitgevoerd zodat het succes verzekerd was. Tijdens zijn eerste vlucht evolueerde Cozic boven Stasegem en Harelbeke. Enkele minuten later steeg hij opnieuw op en vloog nu boven het vliegplein en de omringende landerijen.

Dinsdag, de derde dag van de vliegdemonstraties, stond er in de vroege namiddag een stevige bries die aanvankelijk elke vliegpoging verhinderde. Pas om 3 u. 30 kon de aviateur zijn toestel buiten de tent opstellen om zijn vliegvertoning te beginnen. Ditmaal vloog hij recht op Deerlijk aan, cirkelde boven die gemeente en keerde over Harelbeke terug naar Kortrijk. Tot tweemaal toe kwam hij tot boven het vliegplein en na een laatste tocht over Stasegem en Zwevegem keerde hij in glijvlucht terug naar zijn vertrekpunt.

Zondag 27 november, en laatste dag van de manifestatie, groeide uit tot een grootse vertoning. Het was koud; de lucht opwekkend en “piquant”. Omstreeks 3 u.  begon de sympathieke Cozic zijn laatste vlucht en snel bereikte hij een hoogte van 100 meter. Weer hinderde een heftige wind zijn evoluties en het toestel werd flink dooreen geschud.

De onvervaarde aviateur leverde een moedige strijd tegen de elementen, slaagde er in boven te blijven en stuurde zijn 'aeroplaan' in rechte lijn naar Harelbeke. Hij ging stunten boven Deerlijk, Beveren aan de Leie, Zwevegem en Stasegem en kwam terug boven zijn hangar planeren. Zonder landen hernam hij zijn vliegende zwerftocht naar de kloktorens van de omliggende gemeenten om 15 minuten later onder het geestdriftig applaus van het enthousiaste publiek in een “superbe vol plané” op zijn startplaats te landen.

Die dagen groeiden uit tot een succesrijk sportevenement zowel voor de rurale als de stadsbevolking van het Kortrijkse.

Die laatste vlucht duurde officieel 21'48”. Na de landing werd Cozic in triomf op de schouders rondgedragen: bloemen, tuilen, handdrukken en een warme speech door Schepen Vandaele beëindigden deze memorabele, feestelijke dagen.

Datum: 
20/11/1910
Personalia: 
Cozic René
Locatie
Hippodroomstraat
Kortrijk
be
Type Locatie: 
Incident