De Europese Rondvlucht (Circuit Européen)

Het Circuit Européen d'Aviation liep van 18 juni tot 2 juli 1911, met vertrek en aankomst in het Franse Vincennes. Het hele gebeuren zou gebukt gaan onder barslecht weer, met meerdere ongevallen, en drie fatale slachtoffers. Er waren 68 inschrijvingen en veertig vertrekkenden.

"In de maand juni 1911 vliegen vier vliegtuigen over de stad (Oudenaarde, n.v.d.s.) op het traject Sint-Agatha-Berchem - Roubaix" schreef de reporter van de Scheldegalm .

Het ging om vliegtuigen die op 28 juni deelnemen aan de vijfde etappe van de “Circuit Européen”. De piloten die op dat ogenblik nog aan de “rallye” deelnemen waren Beaumont, Kimmerling, Védrines, Roland Garros, Gilbert, Duval, Renaux, Vidart en Prévost.

De vier toestellen die over Oudenaarde vlogen waren meer dan waarschijnlijk die van Beaumont, Roland Garros, Vidart en Védrines, die samen opstegen rond 10u.00.

Op het traject Sint-Agatha-Berchem – Roubaix moest Prévost wegens motorpanne landen in Ellezelles en was Duval genoodzaakt zijn tweedekker aan de grond te Eizeringen, bij Sint-Kwintens-Lennik, aan de grond te zetten. Zijn vliegtuig loopt zware averij op als hij terug wil vertrekken.

Uiteindelijk zouden er slechts negen piloten het circuit van 1600 kilometer met succes afleggen.

 

 

Datum: 
28/06/1911
Locatie

Sint-Agatha-Berchem
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Lecomte Georges; Ballons en vliegtuigen boven Oudenaarde (manuscript)
De Scheldegalm, zondag, 2 juli 1911, blz.2.