Boston Z2249 bij Snaaskerke

Boston-aanval op Slykens

Vanop de basis Swanton Morley starten op 27 april 1942 zes Bostons van het 226 Sqdn. De bemanningen hadden tijdens de briefing te horen gekregen dat zij doel ZB871, de Slykens krachtcentrale bij Oostende, zouden bombarderen. De zes Bostons scheren rond twee uur enkele meters boven de golven om de Duitse Freya-radars te ontwijken. Het plan bestaat erin om net bij het kruisen van de kust de stuurknuppel naar de buik te trekken en naar zeshonderd meter te stijgen.

Maar de kustflak staat paraat, en nog tijdens de 'bomb-run' ('aanloop' naar het doel) worden de Bostons belaagd door een aantal salvo's waarvan er enkele erg dicht bij de bommenwerper van Warrant Officer Bill Keech ontploffen. Een granaat treft doel en explodeert in de rechtervleugelwortel. De radiotelegrafist, Sergeant Handford wordt hierbij dodelijk verwond. Keech weet zijn Boston in de lucht te houden, dropt samen met de vijf overige toestellen zestien bommen van 500 lb op het doel, maar kan de formatie niet meer bijhouden. De overige vijf tweemotorige vliegtuigen verdwijnen aan de einder. Op de basis wordt kort na hun thuiskomst een Boston ingezet om de vermiste bemanning boven de Noordzee op te sporen. De zoekactie blijkt vruchteloos.

De Canadese W/O Keech had het gevecht met de stuurknuppel van de haast stuurloze Boston moeten opgeven. De bakboordmotor was uitgeschakeld, de vleugel zwaar beschadigd en er was een gapend gat in de rond, waarachter de ongelukkige Handford het leven verloor. De piloot zette zijn Boston Z2249 in een haast perfecte buiklanding in een akker bij Snaaskerke aan de grond. Nog voor de twee overlevenden iets konden uitrichten, was hun vliegtuig omsingeld door Duitse soldaten. De twee vliegeniers werden er op een erg correcte wijze behandeld, en terwijl Keech glimlachend een sigaret aanvaardde, knipten de fototoestellen de geschikte plaatjes voor de Duitse propaganda. Een interessante opname van de haast intacte bommenwerper verscheen in het Duitse tijdschrift 'Signaal', terwijl ook het Donald Duck-insigne op de romp heel wat aandacht genoot.

Terwijl Keech en zijn boordschutter Sgt Johnny Phillips uit Bristol naar een krijgsgevangenkamp werden gestuurd, werd Sgt Handford op de begraafplaats van Oostende te ruste gelegd. Voor zijn inlijving bij de RAF had de eenentwintigjarige Donald een baan als ambtenaar bij de gasmaatschappij van zijn geboortestad Coalville. Zijn naam vinden we nog steeds gebeiteld in het reusachtige monument voor de gesneuvelden aldaar, de 'Memorial Clock'.

Datum: 
27/04/1942
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Snaaskerke
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Luchtslag boven het Kanaal, De Krijger, Erpe, 1994