Boston te Elversele

Drie Boston-eenheden (88, 107 en 342 Squadron) zetten elk een dozijn toestellen in om Courcelles te bombarderen. In een fabriek aldaar werden Junkers Jumo-motoren hersteld en gereviseerd.

De raid werd geleid door Wing Commander England. Maar er was blijkbaar een navigatiefout in het plan geslopen, er werd later gesuggereerd dat zijn kompas een fout van 5 graden maakte, hoewel het enkele dagen daarvoor nog gechecked was. England vloog toch verder, maar van zodra de formatie de kust kruiste, liep het al flink fout. De Boston van de leider, werd door Flak neergehaald boven Nederland. Maar liefst zes toestellen werden door de Duitse luchtafweerkanonnen afgeschoten - het 107 Squadron verloor maar liefst vier machines boven Walcheren. De Flak achtervolgde ook de Boston BZ307 van F/Sgt R. Chappel, de gezagvoerder van een bemanning van 88 Squadron. In de buurt van Sint-Niklaas moest hij de formatie verlaten, om bij Elversele neer te storten. De piloot werd samen met zijn radiotelegrafist, F/Sgt F. Matthews, gevangen genomen. De navigator, F/Sgt Melville Baynes, sneuvelde.

De overige Bostons zochten diverse doelen in België - de bezetter noteerde verscheidene aanvallen. In Vlaanderen werd een burger gedood en vielen er nog eens twee gewonden bij de civiele bevolking. Een locomotief raakte beschadigd en ook een koe moest er aan geloven.

Spoorweginstallaties bij Luttre werden beschoten, maar de schade bleef beperkt. Ook het station van Ghislain, 9 km ten zuidwesten van Mons kreeg onverwachts bezoek. Een spoorwegarbeider raakte licht gewond, twee locomotieven en twee personenwagens raakten licht beschadigd.

Datum: 
22/10/1943
Toestel: 
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Elversele
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis; De Val van de Vliegende Forten, De Krijger, Erpe, 2004