Boston bij Ford - René Lunden

Kapitein-vlieger (Pilot Officer) René Lunden (°2 juni 1902 Brussel) kwam tijdens een raid op Frankrijk als navigator-bommenrichter om het leven toen zijn Douglas Boston III YP-F van 23 Squadron geraakt werd door luchtafweer – naar verluidt tijdens een interceptie van een Duitse bommenwerper in de buurt van Saint-André. De hele bemanning van deze Boston was trouwens Belgisch: piloot was Pilot Officer Zeger Van Riel – die later ook zou sneuvelen - en de boordschutter was Pilot Officer Leon A. Terlinden.

Tijdens de noodlanding op RAF Station Ford (Sussex) raakte Lunden dodelijk gewond, hij overleed na de laatste sacramenten te hebben ontvangen.

Voor de oorlog was hij mijningenieur en industrieel. Hij was een groot sportman en won verschillende paardenraces. Tijdens de Olympische Spelen van 1936 te Garmisch-Partenkirchen was hij lid van het Belgische team. Tijdens het Wereldkampioenschap in St.-Moritz in 1937 won hij goud in de boblet met twee. Hij had zijn eigen sportvliegtuig en tijdens de Achttiendaagse Veldtocht was hij gemobiliseerd als waarnemer bij het 3e Luchtvaartregiment. Hij kon na de capitulatie in moeilijke omstandigheden Engeland bereiken en nam dienst bij de RAF. Hij was echter te oud om als piloot ingezet te worden maar kon na veel aandringen toch deelnemen aan de oorlog als navigator.

Datum: 
03/04/1942
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Personalia: 
Lunden René
Van Riel Zeger
Terlinden Leon
Locatie

Ford
gb
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
BRESSELEERS, Fr. & KANORA: EKEREN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG 1940-1945. OORLOGSDAGBOEK, Davidsfonds, 1947