Blenheim voor Wenduine

Doordat de dreiging van Seelöwe met de dag afneemt, richten de Blenheim-bemanningen nu ook hun aandacht op de drukke koopvaardijroutes doorheen het Kanaal. De Duitse Kriegsmarine en de handelsvloot brengen immers onophoudelijk nieuwe goederen aan in de havens van het vasteland. Intussen moet Groot-Brittannië met lede ogen de toenemende dreiging van het U-boot gevaar vaststellen. De Britse tegenzet is de "Channel Stop Operation", waarmee de RAF hoopt door het vernietigen van Duitse scheepskonvooien in het Kanaal, de aanvoer naar de bezette gebieden te verhinderen.

De kleinschalige operaties noemt men 'sweeps'. Net als de 'Rhubarbs', zouden ook deze sweeps erg kostelijk blijken. Vele bemanningen zouden door zgn. Flakschepen (vaartuigen waarop enkele Flakstellingen gemonteerd waren) onderschept worden. Ondermeer hierdoor heeft men binnen de Blenheim-squadrons te kampen met een nijpend gebrek aan ervaren bemanningen en leiders.

Op 23 april, om 10u55 stijgen zes Blenheims van het 105 Sqdn op om voor de Belgisch/Nederlandse kust bij een sweep enkele koopvaardijschepen te bestoken. De Blenheim IV V6318 wordt door enkele salvo's vanop de mijnenjager M1404 voor Domburg (Zeeland) in zee geschoten. De piloot, Sgt Lister, wordt bij Vlissingen begraven. Zijn radiotelegrafist/boordschutter, Sgt Kenneth Porter (21 j.), spoelt in de buurt van Wenduine aan. Van het derde bemanningslid, Sgt Heaney, wordt geen spoor teruggevonden.

Datum: 
23/04/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Wenduine
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Luchtslag boven het Kanaal, De Krijger, Erpe, 1994