Blenheim T2225 bij Ekeren

Een merkwaardig slachtoffer op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof (Plot II. H. 30)  is John Rathbone, uit een geslacht van rijke scheepshandelaren. Hij studeerde aan Eton, en huwde  in 1932 de Amerikaanse Beatrice Frederika Clough, die in Oxford studeerde. Drie jaar later werd John Rathbone parlementslid voor de conservatieven. Hij sprak vloeiend Duits en bezocht het Derde Rijk kort nadat Hitler er de macht nam. In het parlement waarschuwde hij voor de oorlogsdreiging, en mede als statement leerde hij vliegen bij de Old Etonian Flying Club (zijn vroegere universiteit) en trad toe tot de RAF Voluntary Reserve. Bij het uitbreken van de oorlog was hij operationeel piloot op Blenheims in 82 Squadron.

Op 10 december 1940 stortte hij neer bij Ekeren tijdens een raid op de Antwerpse haven. Rathbone stierf samen met Sergeant A. Birt en Pilot Officer F.W. Murray. Zijn jongere broer Henry sneuvelde als Captain in de Scots Guards bij Monte Cassino in 1943.

Zijn weduwe Beatrice nam zijn plaats in in het Britse parlement, tot in 1945. Ze verloor hierdoor het Amerikaans staatsburgerschap.

 

Datum: 
10/12/1940
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Ekeren
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: Luchtslag boven het Kanaal, de Krijger 1993
interview met Lady Beatrice Wright, 1992
Keukelinck Roger: Een poldergemeente in de wereldbrand – Ekeren 1939-1947, 1996
info via Guido Staes