Blenheim bij Leopoldsburg

Maar liefst negentig Blenheims (van o.m. het 21, 82 en 139 Sqdn) scheren op 12 augustus over het Kanaal naar de Knpsack krachtcentrale bij Keulen. De bommenwerpers vliegen niet alleen; boven de het kustgebied zullen zij beschermd worden door de Spitfires van het 41, 485 en 602 Sqdn. Maar doordat de reikwijdte van de Spitfire in dit stadium van de oorlog beperkt was tot vluchten boven de bezette kust, zullen de Blenheims het boven het binnenland alleen moeten rooien.

Een eerste bommenwerper moet wegens motorpech de aanval tijdens de heenvlucht afbreken en keert samen met de Spitfires terug.

Op de heenweg is er doorgaans weinig gevaar voor de Britten ; de Moorseelse Gruppe moet na de alarmstart om 12u10 met lege handen naar huis terugkeren. Ze hadden de RAF-formatie niet gevonden. De overige Blenheims bereiken het doel en bombarderen de krachtcentrale. Maar tijdens de terugweg rijzen er problemen; de Blenheim WV-P (V6423) van het 18 Sqdn verliest hoogte en moet bij Leopoldsburg een kraaklanding uitvoeren; de drie bemanningsleden (P/O G. Hill, P/O R. Chadwick, Sgt L. Parrish) worden gevangen genomen. P/O Chadwick werd zwaar verwond aan de benen en zou later gerepatrieerd worden.

Datum: 
12/08/1941
Serienr. / Rompcode: 
Organisaties: 
Locatie

Leopoldsburg
be
Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
De Decker Cynrik & Roba Jean-Louis: RAF-bommenwerpers boven België 1940-1942, De Krijger, Erembodegem, 1993