Bf 108 Taifun te Vucht

Die voormiddag van 10 januari 1940 schoof een Duitse Messerschmitt Bf 108 Taifun op z’n buik over het grondgebied van het Limburgse Vucht, ten westen van de Maasoever. Beide inzittenden kropen beduusd uit het wrak, en het was vooral Helmut Reinberger die erg zenuwachtig was. Hij klampte een verbaasde landbouwer aan en vroeg lucifers. In plaats van een sigaret, stak hij de documenten die in zijn aktentas zaten, in brand.

Een toegesnelde korporaal, Gerard Rubbens, zag meteen dat iets niet pluis was en wist een deel van de documenten te redden en beide inzittenden gevangen te nemen. De piloot van het toestel, Major Erich Hönmanns, scheen even weinig van de situatie te begrijpen, maar tijdens de ondervraging van het duo in het politiebureau van Mechelen-aan-de-Maas bleek dat beide heren verloren gevlogen waren, en dat één van hen bezwarende documenten bij zich had.  Reinberger griste nog één maal de documenten van de tafel en probeerde ze in de kachel te vernietigen. De Belgische commandant Rodrique haalde het papier met zijn blote handen uit de gloeiende kachel. Zo redde hij een tiental volledige bladzijden en verschillende snippers met getypte tekst: het bleken plannen voor een Duitse invasie van de Lage Landen.

Alle inlichtingendiensten – naast de Belgische werden ook de Nederlandse en Franse overheden op de hoogte gebracht – hielden er een eigen lezing op na. Had Duitsland op een klungelige manier een val uitgezet om iedereen op een verkeerd been te zetten ? Achteraf zou blijken dat het een bijlage betrof van het dossier Fall Gelb. Reinberger had als verbindingsofficier de taak om in het hele plan de Luftwaffe en de Fallschirmjäger (valschermtroepen) op één lijn te zetten opdat de invasie gesmeerd zou lopen. De man had, tegen de stringente regels in, de avond voor de nefaste vlucht gekozen om op de uitnodiging van Hönmanns in te gaan: in plaats van de trein te nemen zou hij een lift krijgen met de Taifun.

Beide Duitsers werden naar de Rijkswachtkazerne van Etterbeek voor verder verhoor overgebracht. Vier maanden later viel Duitsland het Westen aan, weliswaar volgens een ander stramien dan dat dat op de papieren van Vucht te lezen was - na de landing in Belgische Limburg diende het Duitse opperbevel alle plannen te herschrijven.

De twee officieren werden uitgeleverd aan de Britten en sleten de rest van de oorlog in Canada.

Kort na de oorlog kwam er een gedenksteen op de plaats waar de Taifun neerkwam. Sinds 2005  staat er een gedenkzuilen en het levensgrote silhouet van het vliegtuig werd in metaal uitgewerkt.

Datum: 
10/01/1940
Locatie
Invasiestraat
Vucht
be
Type Locatie: 
Incident
Patrimonium
Bronnen: 
La Libre Belgique, 24 maart 1949