Arsène Demanet

Kapitein-commandant-vlieger Arsène Demanet, in Luik geboren op 8 januari 1884. Hoewel hij niet omkwam als vliegenier, is zijn verhaal erg markant.

Demanet behaalde zijn vliegbrevet bij de gebroeders Bollekens en behoorde dus tot de eerste groep van militaire piloten. In 1915 was hij bevelhebber van het 1ste Smaldeel in Koksijde-Sint-Idesbald en was hij zeer actief bij het uitbreken van de oorlog.

Hij bleef tot december 1916 als bevelhebber van het 1ste Smaldeel dat toen meer en meer een jachteenheid begon te worden. Daar Demanet nog al wat openlijk (terechte) kritiek had op het gevoerde beleid, werd hij van hogerhand gedwongen overgeplaatst naar zijn oorspronkelijke artillerie-eenheid te Landuyt. Demanet werd opgevolgd door kapitein-vlieger Fernand Jacquet, die het Jachtsmaldeel verder uitbouwde.

Artillerist Demanet kwam hij om het leven op 10 november 1918, de dag voor het officiële einde van de oorlog, toen een granaat in de loop van een van zijn kanonnen ontplofte.

Datum: 
10/11/1918
Organisaties: 
Personalia: 
Demaret Arsène
Locatie


Type Locatie: 
Incident
Bronnen: 
Bar André, Brackx Daniël, De Decker Cynrik, Lecomte Georges, Schelfaut Jacques: Gebroken Vleugels, Flying Pencil, Erembodegem, 2010